Prepadnutá žena vo vlastnom dome, krádeže

20.07.2006 Celý región

Prepadnutá žena vo vlastnom dome\r\nVranovskí policajti vyšetrujú zločin lúpeže spáchaný formou spolupáchateľstva , ku ktorému došlo včera vo Vranove n/T. V ča...
Prepadnutá žena vo vlastnom dome
Vranovskí policajti vyšetrujú zločin lúpeže spáchaný formou spolupáchateľstva , ku ktorému došlo včera vo Vranove n/T. V čase okolo 16.00 h vošli do jedného z rodinných domov (neuzamknutého) dvaja mladí muži ( 19 a 14 r. ) z Čičavy, ktorí v izbe fyzicky napadli 69 ročnú majiteľku domu sediacu na gauči.

Z rúk jej vytrhli kabelku, v ktorej mala 17.300, - Sk a ušli. Poškodenej žene krádežou peňazí a kabelky vznikla škoda 18 000, - Sk. Vranovský policajný vyšetrovateľ obvinil zo zločinu lúpeže obidvoch páchateľov a na staršieho z nich spracoval návrh na jeho vzatie do väzby. O väzbe rozhodne v zákonnej lehote príslušný súd.

Krádeže vlámaním do bytov
Prešovskí policajti skráteného vyšetrovania vyšetrujú od včera dva prípady vlámaní do bytov na uliciach Prostejovskej a Švábskej . Ku krádežiam došlo v priebehu dňa Majiteľke bytu na Prostejovskej ulici páchatelia spôsobili krádežou rôznych vecí a počítačovej zostavy 42 218, - Sk a majiteľke bytu na Švábskej ulici spôsobili krádežou zlatých šperkov škodu vo výške 7 000, - Sk.

Svidnícki policajti vyšetrujú včerajšiu krádež vlámaním do jedného z bytov na ul. Gen. Svobodu vo Svidníku. Majiteľke bytu z obývacej izby páchateľ ukradol rôzne zlaté šperky aj peniaze čím jej spôsobil škodu vyše 143 000, - Sk.

Je leto - obdobie prázdnin školákov a dovoleniek dospelých. Rodiny odchádzajú za oddychom do hôr, k moru, k príbuzným, na vidiek a pod. Byty a domy ostávajú na niekoľko dní prázdne. A to je šanca pre zlodejov. Tí si však zvyknú vyhliadnuť tiež byty, ktoré ostávajú bez obyvateľov do neskorých večerných hodín v bežných pracovných dňoch. Preto je na mieste zvýšená opatrnosť. Predmetom záujmu páchateľov sú finančné hotovosti, rôzna elektronika, predmety zo žltého kovu ale aj ošatenie, potraviny , lieh a cigarety.

Doporučené preventívne opatrenia zo strany polície pred odchodom na dovolenku:
cennosti, hlavne šperky, cenné zbierky a pod. môžete uschovať počas vašej dlhodobejšej neprítomnosti v byte, v prenajatom trezore banky,
v prípade, že bývate v byte na prízemí je potrebné nainštalovanie okrasných mreží a bezpečnostnej fólie na okná, balkóny a loggie spolu so spoľahlivým zatváraním okien zvýšia bezpečnosť vášho bývania,
pred odchodom sa nikdy nezabudnite presvedčiť, či ste všetky okná riadne zavreli,
overte si tiež, či sú zamknuté dvere na balkón, terasu, do pivnice alebo záhrady,
nezaťahujte všetky žalúzie a rolety,
odložte rebríky a iné nástroje, ktoré by páchateľ mohol použiť pri vlámaní sa do rodinného domu,
v nijakom prípade neodkladajte kľúče do kvetináčov alebo pod rohožku, tam sa zlodej určite pozrie najskôr,
ak máte možnosť, zverte kľúč od domu alebo bytu spoľahlivému susedovi alebo príbuznému, ktorý bude váš byt pravidelne kontrolovať a vyberať poštovú schránku, nevybraté listy, alebo noviny sú neklamným dôkazom toho, že byt je prázdny.
Ak dobre vychádzate so susedom poproste ho, aby si za vašej neprítomnosti lepšie všímal aj váš byt, ak by sa mu niečo nezdalo, nech hneď bije na poplach,
v telefonickom záznamníku nenechávajte v nijakom prípade odkazy: \" Nájdete nás opäť
večer po - .hod. , \" lebo zlodeji sa často práve telefonicky presvedčia, či je \"čistý vzduch\",
zadokumentujte si svoje cenné veci ( zoznam, fotodokumentácia), prípadne spíšte výrobné čísla prístrojov. Tieto informácie pomôžu polícii v pátraní a poisťovniam pri likvidácii poistnej udalosti,
ak môžete, vytvorte zdanie, že je niekto v byte alebo v dome prítomný. Využite elektronické spínacie zariadenie, ktoré podľa nastavenia rozsvieti svetlá, zapne rozhlasový prijímač, televíziu a pod.
Každú krádež oznámte polícii bud· osobne, alebo telefonicky na č. 158.

Zákazník čašníčke ukradol mobily
Poverený policajt skráteného vyšetrovania v Humennom začal trestné stíhanie a včera vzniesol obvinenie 27-ročnému mužovi z Krompách za prečin krádeže. Skutku sa obvinený dopustil 12. júna tohto roku v dopoludňajších hodinách , keď v spoločnosti ďalších troch ľudí prišiel na osobnom aute do reštaurácie v Kamenici nad Cirochou, okr. Humenné . U obsluhujúcej čašníčky si objednali jedlo a keď táto odišla do zadnej časti reštaurácie využil jej neprítomnosť a z pultu odcudzil dva mobily. Poškodenej žene krádežou spôsobil škodu vo výške 15 900, - Sk.
 

Vyberte región

mark